Aloe Vera

ALOE VERA - en mångsidig planta
Få läkeväxter har använts så flitigt och så länge som Aloe Vera. Redan de gamla grekerna kände till plantans goda egenskaper, och idag används liljeväxten både till kosttillskott och skönhetsprodukter.
Vacker, färgrik och välgörande. Aloe Vera har använts i tusentals år för sina uppskattade egenskaper. Redan i antikens Grekland användes saften från bladen för att underlätta vid skadad hud. Alexander den store skickade under 400-talet före Kristus kolonisatörer till ön Sokotra utanför Somalias kust för att bevara och odla aloe-växten.
En annan känd användare är drottning Kleopatra. Hon använde stora mängder Aloe Vera som skönhetsmedel. På Java använde man Aloe Vera till håret, det ansågs stimulera hårväxten så att man fick längre hår om an gned in det i hårbotten.
I central Amerika och Mexiko använde indianerna Aloe Vera för att behandla brännskador, dysenteri, magsår, att rena vatten och till olika typer av infektioner.

VAD ÄR ALOE VERA?

Aloe Vera är en köttig växt som tillhör liljefamiljen. Aloe Veran innehåller, precis som de flesta andra växter, mest vatten. Men där finns även vitaminer, mineraler och växtkemikalier. I familjen ingår blomväxter men även sparris, lök och vitlök. Aloe Vera är en egen undergrupp som består av flera hundra olika sorter. Av dessa är Aloe Vera Barbadensis Miller den som är mest kraftfull och som används i våra produkter.

Aloe Vera bladets ytterhölje är tjockt, med en hård vaxartad yta. Under ytan finns plantans kärlsystem som transporterar vatten och mineraler från rötterna upp till bladen. Aloe Vera växer i näringsrika jordar i subtropiskt klimat och har en unik förmåga att ta upp och lagra näringsämnen från växtmiljön. Inne gelen är det som används till hud och slemhinnor. Ytterbladen går tillbaka till plantagen som kompost.

Det tar ungefär ett år för en Aloe Vera planta att växa till optimal storlek för skörd. De nedre bladen skördas för hand och de inre bladen får växa vidare. Eftersom de skördas för hand, finns det inga stora maskiner som kan skada plantorna. Dessutom skapar det arbete och stödjer den lokala ekonomin. Gelen pressas och stabiliseras för att sedan bli produkter.


FAKTA OM ALOE VERA

• Aloe är ett gammalt arabiskt namn som avser arter som används som medicinalväxter.

• Vera är latin och betyder äkta

• Det finns cirka 180 arter av Aloe Vera, Aloe Vera Barbadensis Miller, som Forever använder är den mest kraft fulla

• Aloe Vera växer vilt bland annat i Mellanöstern och på Arabiska halvön.

• Aloe Vera innehåller 75-80 identifierade substanser

• Växten är en suckulent, vilket betyder att den lagrar vatten i sina tjocka blad. Den har ingen stam och bladen sitter i rosett och kan bli cirka 40-60 cm långa och 6-7 cm breda